Decembergatans hungriga andar av Ulrika Lidbo

Jenny drömmer om en enda sak, hon vill bli smal! Hon vill inte längre bli retad för att hon är tjock och hon vill visa alla att hon kan bli lika smal som dem. Hon lovar sig själv att hon ska bli smal tills hon ska börja åttan, så hon har hela sommarlovet på sig. Hon börjar på sitt "superschema" fast hon märker ingen skillnad. Hon känner sig inte smalare och hon känner sig misslyckad, fast när hon börjar skolan efter sommarlovet så märker alla andra skillnaden.
          Fast det räcker inte, hon känner sig fortfarande tjock. Då träffar hon Betty, en tjej som också försöker gå ner i vikt även om hon redan är smal. De börjar skapa en väldigt destruktiv vänskap, de umgås mest för att prata om bästa sätt att gå ner i vikt. Betty lär Jenny allt hon kan, allt från att vad man ska äta för att äta minst kalorier till att hur man bäst får upp allt "dåligt" man ätit.

Detta är en väldigt bra och allvarlig bok som handlar om vardagen för en del ungdomar, främst flickor. Denna visar en bild av ätstörning och främst bulimi, något som visar sig i allt yngre åldrar. Författerskan har på ett bra sätt fått in dagens ungdomar och visar hur det faktiskt ser ut på många skolor och i många hem i landet. Även om alla lärare och föräldrar inte ser det, så sker det oftare än man tror.
         Jag blev väldigt berörd och extremt rädd när jag läste denna. Berörd eftersom historien är så bra skriven att man lever sig in i Jennys självkrossande tankar och rädd för att jag aldrig skulle vilja sätta ett barn in i en sådan värld. För även om denna berättelse är påhittad så händer det faktiskt i verkligheten. Detta är en bok som påminner en om verkligheten, den är lättläst och det är en ungdomsbok men jag tycker man ska läsa den!

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0